Frågar man en dagisgrupp med 4-åringar vad deras drömjobb är som vuxna är brandman ett yrke som i stort sätt alltid förekommer. Andra vanliga yrken är poliser. Eftersom att en 4-åring inte är främmande för fantasin är det vanligt att även tigertämjare och loppcirkus-direktör också förekommer. Men just de sistnämnda alternativen är för de flesta yrkesdrömmar som kommer att svalna något med åren.

Utbilda dig till brandman

Oavsett om man är man eller kvinna är det möjligt att utbilda sig till brandman. Detta är en yrkeskategori som har många funktioner i samhället. En del av de olyckor och farliga situationer som inträffar sker på grund av att man inte har varit intresserad av att lära sig nya saker. Tänker man till en extra gång kan alltså en betydande del av alla olyckor undvikas. Som anställd inom brandförsvaret är en av ens uppgifter att informera om dessa saker. Handlingar som gör hemmet och vardagen säkrare. Bra, och i vissa fall nödvändiga, saker att investera i för ett säkrare och tryggare hem är:

  • Brandskydd som brandsläckare
  • Brandvarnare
  • Inbrottslarm

Det finns i landet eftergymnasiala utbildningar för dem som vill bli brandmän på heltid. Denna utbildning är i de flesta fall på två år och kan genomföras på någon av de räddningsskolor som finns i Sverige. För att jobba som brandman på heltid är det dock inte säkert att man har någon längre utbildning. Man har istället gått kortare utbildningar. Om Sverige behöver längre utbildningar för alla som sysslar med brandsäkerhet råder det delade meningar om, som man kan se här. Men vad som är klart är att brandmän är ett yrke som för vissa är en dröm men som för alla är en viktig del av samhället.