Skulle du vara en av de som drömmer om att starta en egen restaurang? Då finns det en rad med saker du måste känna till. Det händer att många som delar samma dröm tror att allt du behöver är en lokal, matvaror och allt är klart. Men det stämmer inte. Det finns mycket mer du måste ha tillgång till.

Det finns som sagt en lång lista med saker du måste gå igenom innan du kan starta din egna restaurang. Det spelar ingen roll om det är ett finare ställe eller en liten krog du vill öppna. Du måste bland annat skaffa tillstånd, lokal, bestämma meny, skaffa snygga möbler som passar den atmosfär du vill att stället ska bjuda på samt komma på ett bra namn. Men var ska man börja? En bra start är att läsa på om allt som gäller vid att driva en restaurang, registrera din verksamhet och skapa gärna en checklista över allt som måste göras.

De första stegen

Hela processen blir lättare om du börjar med att skapa en lista över allting du behöver göra. Skulle du vara osäker på vad som krävs måste du först göra research. Prata med någon som äger en restaurang och vet vad som gäller. Sedan går du igenom listan, börja med de saker som tar längre tid. Till exempel tillstånd, det behövs, framförallt om du vill servera alkohol, du måste självklart hitta en lokal och om du inte har tillräckligt med pengar måste du ansöka om lån. Det är också viktigt att du börjar leta efter personal och leverantörer.

En lång process

Det är viktigt att du inte stressar genom hela processen. Det tar oftast minst ett år innan allting är färdigt. Bli inte besviken ifall det tar längre tid. Du kan inte hoppa över några punkter för att få det att gå snabbare. De viktigaste delarna när du öppnar en restaurang är att hålla koll på hur mycket allting kommer kosta, från möbler till hyran på lokalen, för att få en idé om hur mycket pengar du behöver för att öppna restaurangen. Vilken mat som ska serveras måste du också ha en klar bild över samt meny, tillstånd och personal.