Var en bra arbetsledare och visa dina anställda att du uppskattar all tid som läggs ner på arbetsplatsen. Alla kommer inte kunna vara lika givmilda som Ingvar Kamprad, men störst behöver inte alltid vara bäst. Se dock till att du har koll alla regler som tillkommer när du ger bort gåvor på arbetsplatsen.

presentIKEAs anställda är kända för att bli bortskämda med tjocka paket år efter år. Julklappen 2016 var lika uppskattad även denna gång då Ingvar Kamprad var lika generös som alltid. Dock så är det inte alla som har turen att kunna unna sina medarbetare en så pass lyxig klapp, självklart finns det billigare och enklare sätt att visa uppskattning på. Dina anställda var troligtvis väldigt nöjda med årets julklapp och med en nyårspresent kan du få upp humöret ytterligare.

Det kan vara klurigt att hitta en gåva som alla på arbetsplatsen blir glada över. Här listas fem enkla sätt för att visa dina anställda uppskattning:

  • Skriv något personligt och peppande på en post-it lapp. Sätt upp lappen på allas arbetsplatser och önska dem en trevlig vecka.
  • Ta med arbetsgruppen och bjud på lunch en dag. Ingen behöver stressa och tänka på lunchlådan kvällen innan.
  • Beställ personliga mössor med brodyr till alla medarbetare. Roligt och värmande under vinterhalvåret.
  • Ge bort ett presentkort. Du erbjuder stor valfrihet och man kan välja precis vad man själv behöver eller önskar sig.
  • Sätt ett datum och boka in en upplevelse med gruppen. Hela arbetsplatsen kan få sluta tidigare och sedan åka iväg och göra något roligt. Samtidigt bygger ni upp relationen i gruppen ytterligare.

Det är i vissa fall som företag och chefer väljer bort gåvor och julklappar på arbetsplatsen. Det spelar dock en mycket viktigare roll än man tror och är ett bra sätt att stärka relationerna till de anställda. Tänk igenom vad just dina medarbetare skulle bli glada över men ha i åtanke att undvika typiska ”företagsprodukter”. Här listas sex dåliga företagsgåvor du ska hålla dig ifrån.

Viktigt att tänka på

Det finns saker som är bra att ha i bakhuvudet när man delar ut just gåvor till sin arbetsgrupp. Man kan tyvärr inte ge ut precis vad man vill och gåvorna får inte heller vara värda alldeles för mycket. Enligt Skatteverket får en julgåva till en anställd vara värd högst 450 kronor för att betraktas som skattefri för mottagaren. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt för dig som arbetsgivare att tänka på när det handlar om att ge gåvor till anställda.