Har du ett bolån och gärna vill sänka priset på det? Då finns en del knep att ta till för att få banken att ge dig bättre lånevillkor.

Bolån har de flesta av oss, men har vi alla lika bra lånevillkor? Troligtvis inte, vissa har bättre och vissa har sämre. Tillhör du de sistnämnda så ska du inte hänga läpp för det inte, för det finns nämligen sätt att få banken att ge dig bättre villkor, det gäller bara att veta vilka knep som fungerar.

Sänk ditt bolån

Hur får man då bättre villkor på sitt bolån? Det enklaste är att ta tjuren vid hornen och gå till sin bank för en förhandling. Men för att vinna förhandlingen gäller att du har koll på både vad du vill ha för resultat och veta hur du ska gå tillväga för att få banken att göra såsom du vill. Här är några enkla tips inspirerade från Aftonbladets experter som skrivit just hur man sänker den här typen av kostnader:

  • Byt bank – eller i alla fall hota med att byta, men se till att också våga fullfölja ifall din bank synar din bluff. Så innan du hotar är det smart att kontakta tre-fyra andra banker och få fler ränteerbjudanden och avgör sedan vilka som ger dig de bästa villkoren.
  • Titta på snitträntan – alla banker är tvungna att redovisa sina räntor som de erbjuder sina kunder, så använd denna för att spela ut bankerna mot varandra.
  • Värdera din bostad – en omvärdering kan ge dig en minskad belåningsgrad om bostaden stigit i värde vilket den ofta gör efter ett par år. Den nya värderingen kan användas som ett argument vid förhandlingen.
  • Kolla upp din egen kreditvärdighet – om du gör en kreditupplysning på dig själv kan du se vilken kreditvärdighet du har, och desto bättre sådan ger desto större chans att få en bra bolåneränta. Och har du en stabil ekonomi är sannolikheten stor att du får bra kreditbetyg och det är detta betyg som du kan visa upp för banken.
  • Förklara varför du vill sänka bolånet – ett bra sätt att visa ansvarstagande är att göra klart för banken att anledningen till att du vill pruta ned bolånet för att kunna spara inför kommande räntehöjningar, och i samband med det kan det även vara smart att upprätta ett sparande hos banken.
  • Ge inte upp – en förhandling hos banken är inte slutgiltig, om du inte får exakt som du vill kan du alltid vässa dina argument och pruta igen efter till exempel ett år.