Det finns en massa tips och tricks man kan använda sig av för att bli attraktiv på marknaden när man söker jobb, men om du redan har ett jobb och vill söka nytt är det andra spelregler som gäller – och du måste sköta jobbsöket snyggt.

Att se annonser om lediga jobb i Stockholm eller i en annan ort är inget ovanligt, och om du redan har jobb och bli lockad att söka den utannonserade tjänsten så ska du såklart också söka. Men. Det finns en hel del saker som du måste tänka på för att hantera situationen snyggt. Till exempel ska du alltid börja med att fundera över vad det är som gör att du skulle vilja lämna din nuvarande position och fundera lite kring om det finns en annan roll inom företaget som du skulle kunna ta dig an. Om det hela i grund och botten handlar om kompetensutveckling kanske det inte alls är ett helt nytt jobb du behöver – snarare en konversation med chefen om hur du vill utvecklas bör vara på sin plats. Sedan finns det lite mer vett och etikett aspekter av del hela att ta en funderare på. Det är något som bland annat ComputerSweden skrivit om, och i deras lista hittas bland annat fölande punkter:

  • Sök aldrig nytt jobb under arbetstid – det är inte vidare respektfullt att sitta på ett jobb och söka ett annat, inte heller ger det dig stora chanser att få goda vitsord när du rör dig vidare mot nya äventyr.
  • Använd ditt nätverk och nätverka – genom kontakter kan jobbmöjligheter uppenbara sig och det är alltid lättare att få in en fot på en arbetsplats om någon man känner redan arbetar eller känner någon som arbetar där och som kan ge ett gott ord för dig.
  • Använd sociala medier – dina sociala medier kan också ge dig en jobböppning, så se till att uppdatera din LinkedIn profil som ett levande dokument, det ställer både dig och din nuvarande arbetsgivare i god dager.
  • Var noga och selektiv med ditt CV – ge inte ut ditt CV till vem som helst och var alltid tydlig med att du redan har ett jobb redan så att personen som får ditt CV behandlar det med diskretion.
  • Tips om referenser – chefen är ju alltid en bra referens att ge, men om chefen får samtal från ingenstans när du gett ut ditt CV eller sökt ett jobb så är detta inget bra. Tänk i stället att du endast ger referenser när de efterfrågas så att du kan välja vilken referens du vill lämna och även hinner meddela dessa om att en potentiell ny arbetsgivare kan komma att höra av sig.