Att arbeta inom sjukvården som sjuksköterska är ett jobb med varken hög status eller hög lön, speciellt inte i Sverige vilket gör att sjuksköterskorna istället åker till Norge där såväl förmåner som lön är bättre. Så hur ska vi få sjuksköterskorna att stanna i Sverige? Det tänkte vi reda ut idag.

vård hemtjänst pensionärIdag är det många som är i behov av personlig assistans i Stockholm såväl som i Malmö, och hjälp finns att få – men inte hos sjukhusen, för där råder det brist på sjuksköterskor. Därför är det hög tid att återigen göra landstinget till en attraktiv arbetsgivare menar hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg i Värmland. Enligt honom skulle en lösning kunna vara att ge möjlighet till sjuksköterskor som arbetar mycket kvällar och helger att ta ut sin ersättning i ledig tid. För är det någon tidpunkt som är extra svår att bemanna, säger Kjellberg till Sveriges Radio, så är det de avdelningar på sjukhusen som har öppet dygnet runt – vilket gör ledighet till en attraktiv förmån. För om Sverige inte gör något åt detta inom en snar framtid kommer vi förlora de flesta av våra sjuksköterskor till vårt grannland Norge – som nu öppnat ett sjukhus precis vid svenska gränsen, vilket Göteborgs-Posten berättar om. Men hur ska vi då locka sjuksköterskorna att stanna? Enligt en debattör i Helsingborgs Dagblad så stannar sjuksköterskorna om de trivs, och det finns en hel del åtgärder som arbetsgivare i såväl privat som offentlig sektor kan ta till för att få sina sjuksköterskor att stanna i Sverige istället för att åka till Norge.

Så får du sjuksköterskorna att trivas

  • Lönen – öka lönen ett snäpp genom att sätta upp en lönestege som personalen kan klättra uppåt på, det motiverar och ger ett bättre arbetsklimat.
  • Bättre förmåner – precis som Tobias Kjellberg var inne på är det viktigt att kompensera sjuksköterskorna för den tid de lägger ner, så varför inte införa fler valmöjligheter gällande lediga timmar eller finansiell kompensation som kan plockas ut?
  • Vidareutbildning – flera sjukhus och privata arbetsgivare bör satsa på att vidareutbilda sin personal. Exempelvis skriver Lidköpingsnytt om hur man i Västra Götalandsregionen har möjlighet att studera på halvtid med full lön, vilket varit uppskattat av de anställda.