Fackförbundet Unionen har gått ut med information om eventuell strejk på SAS, ett varsel som gäller total 1558323-the-businessman-on-the-workplace (1)arbetsnedläggelse och blockad av samtliga arbetsuppgifter som görs av Unionens medlemmar på flyg till och från Arlanda. Konflikten kommer att bryta ut om två veckor – den 22 februari – om inte kollektivavtalet för de kabinanställda vid Global Employer Comapny bestämmer sig för att träffas och diskutera innan dess. Det Unionens medlemmar kräver är avtalsenliga löneökningar, avsättning för pension samt avsättning för försäkringar. Men som det ser ut nu – står parterna långt ifrån varandra. Avtalsförlaget från Unionen ligger på 22.901 kronor/månad om man har fyra års erfarenhet men GEC vill inte betala mer än 17.738 kronor Bolaget som det berörs är alltså inte det svenska SAS utan har startats av brittiska Flybe vilka anlitades av SAS för vissa regionallinjer i förra året. Personalen bär dock SAS-uniformer och planen de flyger med är målade i SAS färger. Läs mer om detta här.

Värt att sluta om Unionen misslyckas

Att Unionen går in och försvarar sina medlemmar är viktigt och någonting som verkligen visar på att förändring krävs. I Sverige har vi nu länge haft facket att luta sig på när det kommer till orättvisa arbetsgivare – vilket vi ska vara mycket stolta över. Men vad händer om Unionen misslyckas? Då kan det vara värt att säga upp sig, även om det kan kännas läskigt utan att ha någonting annat jobb.

Vi har tidigare skrivit om just detta, i ett inlägg som tilldelades rubriken ”våga välja ovissheten för att utvecklas”. Där lyfter vi vad som kan hända när man säger ja, istället för nej – och vilka möjligheter det finns när man inte är bunden till ett jobb som man ändå inte trivs på. Självklart gäller det att klara sig ekonomiskt för att klara av att bryta från en anställning, men nya jobb finns alltid. Dessutom är det inte ovanligt att de som blir varslade, oavsett anledning, ofta får en bättre arbetsplats där de trivs bättre.