Är man på jakt efter ett arbete där varje dag innebär nya utmaningar förenat med en passion för det man gör- är förmodligen det att bli egen företagare det mest klockrena alternativet. Har man en idé kring vad man vill göra, kommer man utvecklas enormt under resan mot att våga nå sina mål. Jenny Arvidsson hör till en av dem som har vågat. Hon beskriver vardagen som egen företagare så här:

”– Man måste tvinga sig själv att ta ledigt, organisera och ha struktur och skaffa ett affärssystem som funkar. Men även ta hjälp med sådant man inte kan själv, för man kan inte vara bäst på allt, eller kunna allt, säger hon.

Om man har en idé men tvekar inför att starta ett företag tycker hon man ska satsa, för annars kommer man att ångra sig. Det är inte så avancerat som det kan verka att starta ett företag och man ska inte lägga så stor vikt vid allt pappersarbete, för på ett eller annat sätt så löser det sig.”

Hjälp för att kunna utvecklas kan man få via informativa hemsidor på webben. Läs om bokslut, vad som gäller om riskkapital och lån. Ett sätt att ta hjälp, som Jenny pratar om i citatet, är att kontakta en redovisningsbyrå som PWC, som kan hjälpa en med de flesta bitarna inom den löpande redovisningen bland annat. Andra former av rådgivning kan man få oss såväl banker som myndigheter.

Ta utvecklingen i din egen takt

Som egen företagare kommer man automatiskt att behöva lära sig saker, om bland annat bokslut, som man inte hade några kunskaper i sedan tidigare. Men till skillnad från när man satt i skolbänken och läste ämnen som man inte hade något intresse för, kommer inlärningen nu när man är intresserad av att utveckla sitt företag gå betydligt enklare. Att dessutom vara chef över sin egen tid, är en av fördelarna som gör att de som väl har testat får svårt att göra något annat än att driva företag.